El Gorg Negre de Riells del Montseny i el Camí de les Cascades

20170509 Riells 044

El Montseny és una muntanya plena d’aigua. Hi ha fonts, hi ha rierols, hi ha saltants d’aigua preciosos i gorgs espectaculars. No és gens estrany que algun d’aquests gorgs sigui tan profund que no se li vegi el fons i se’l bategi com a «Gorg Negre». Molts municipis en tenen: Seva, Arbúcies, Gualba, Viladrau, Riells…

Podrien ser gorgs sense fons? D’aquests indrets neixen tota mena de llegendes i la imaginació arriba fins on la volem acompanyar. Cada un dels Gorgs Negres té la seva llegenda i es podria dir que gairebé són calcades les unes de les altres, i, com us podeu imaginar, a cada poble defensaran que la bona és la seva.

20170509 Riells 004

20170509_094807

20170509_103303

Hi ha una llegenda d’aquest gorg, que també trobem repetida en d’altres gorgs negres del Montseny. Can Perarnau era una masia a prop de Sant Martí de Riells on vivia en Sebastià. Un dia va enfilar-se cap al gorg negre i de resquitllada va veure com la noia més preciosa que havia vist mai se submergia dins el gorg! Es va enamorar d’ella a l’instant i hi va córrer per veure-la de prop, però ja havia desaparegut. Hi tornà cada dia i la cridava des de la vora del gorg, però res de res… fins que un dia la dona d’aigua va aparèixer i va acceptar casar-se amb en Sebastià, però li va posar una sola condició: sota cap concepte, mai no podria revelar a ningú que ella era una dona d’aigua o no la tornaria a veure mai més. En Sebastià fou la persona més feliç de Riells i amb la seva dona van convertir can Perarnau en una de les masies més riques dels termes del castell de Montsoriu. Un dia, la dona va ordenar als jornalers que recollissin la collita encara que el blat no era madur del tot. Quan en Sebastià s’assabentà que la collita s’havia collit tot i estar encara verda, es va enfurismar amb la seva dona i, davant dels jornalers, li va retreure que què en podia saber, una dona d’aigua, de collites! S’havia arruïnat la feina de tot un any! La dona no es va defensar, tan sols s’enfilà riera amunt, es capbussà al gorg i no tornà mai més. Pocs dies més tard, una forta tempesta assolà el Montseny i va malmetre totes les collites de la zona, excepte les de can Perarnau, que ja estaven segures dins el graner.

20170509_110416

El Camí de les Cascades és una ruta que va estar bastant amagada pels neòfits fins que el 1941 va arribar a l’Abadia de Sant Martí de Riells un nou rector desterrat per catalanista i antifranquista: Mn. Pere Ribot i Sunyer. Era nascut a Vilassar de Mar i havia estat de vicari a Cabrera de Mar, Capellades i Sant Adrià de Besós. Va escriure: El Montseny, La pedra en la veu, La llum en el corriol i Llevat d’amor. Fins el 1997, aquest enamorat del Montseny va donar a conèixer la muntanya i els seus indrets amagats i excepcionals: ell mateix va batejar aquesta ruta com la d’«El Camí de les Cascades» i la va fer popular.

20170509 Riells 001

20170509 Riells 008

20170509 Riells 043

20170509 Riells 045

3 pensaments sobre “El Gorg Negre de Riells del Montseny i el Camí de les Cascades”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s