El lligam de Sant Quirze del Vallès amb Pere Casaldàliga

1596526642383

Havien bregat en aquell Sabadell dels anys 50. La ciutat de les desigualtats i de les coves. La ciutat dels telers i de les diferències socials. La ciutat dels barris amb barraques. Lluitant sempre a favor dels més febles. Pere Casaldàliga des de l’església dels Claretians i l’Àlvar des de la JOC (Joventut Obrera Cristiana). Aquella situació despertava consciències.

Cinquanta anys després, mantenien una molt bona amistat. Pere Casaldàliga al Brasil i l’Àlvar Garcia Trabanca a Sant Quirze.

60131677_2461049760580958_2001684905758556160_n

L’Àlvar Garcia Trabanca, amic i “company”, va ser el nostre lligam amb Pere Casaldàliga.

L’Àlvar parlava de l’amic Pere Casaldàliga amb admiració i devoció. Recordava una frase del bisbe dels pobres:

«que les nostres causes siguin més valuoses que les nostres vides»

 Ara fa 8 anys, l’Àlvar, responia així en una entrevista:

-Sí, company, tinc fe. Però no sóc creient de l’Església actual. Jo crec en l’Església de Jesús, en l’Església del pobres, en l’Església dels que tenen fam…

Crec en l’Església viva que jo tinc l’esperança que algun dia tornarà. L’amic Pere Casaldàliga, amb qui sempre ens felicitem per Nadal, diu que no s’ha de perdre mai l’esperança.

Quan miro al meu voltant i veig la situació que estem vivint, voldria que tothom fos conscient que hem de lluitar per no tornar enrere. El patiment de la gent, de les famílies amb aquestes retallades salarials, sanitàries, educatives i culturals em fa tenir un record pel 15M i els indignats.

Seguia dient:

-En Pere Casaldàliga, a qui vam visitar al Brasil l’estiu passat (estiu de 2011) em va preguntar pels indignats i em va dir: «els dius de part meva que tots som indignats però que, sobre tot, no es desanimin, que en un futur no gaire llunyà es veurà recompensat el seu esforç».

Pere Casaldàliga i Pla va néixer l’any 1928 a Balsareny. De jovenet va entrar al seminari de La Gleva i va ser ordenat sacerdot l’any 1952. Va estar a Sabadell fins el 1958, època dura per les condicions de misèria entre la gent pobre.

També va estar a Barcelona, Guinea, Barbastro i a Madrid. L’any 1968 va viatjar al Brasil on es va quedar per fundar una missió claretiana. Consagrat bisbe l’any 1971, va ser conegut com el “bisbe dels pobres”. En ser un dels promotors de la Teologia de l’Alliberament, va rebre pressions i amenaces per part del Vaticà.

Una frase seva que va moure consciències va ser:

«El meu desig més gran és que s’acabi la fam al món, que s’acabi la fabricació d’armes, la cursa armamentista, que s’acabi la guerra, sobretot aquesta guerra per religió o recolzada per religions».

Pere Casaldàliga ha mort a Brasil, en un hospital de l’Estat de Sao Paulo. Tenia 92 anys.

Àlvar Garcia Trabanca, nascut a Olivenza (Badajoz) l’any 1931, va arribar a Sabadell el 1950. Va viure a les coves de Sant Oleguer, més tard a Torre Romeu i després a Ca n’Oriac. Va treballar a diferents empreses. Com a representant sindical de la USOC, va viure i va participar en les mogudes obreres dels anys seixanta i setanta. Va ser detingut diverses vegades. La primera, l’any 1964 arran de la vaga d’autobusos.

Va arribar a Sant Quirze l’any 1984, després de la separació amb la seva dona.

Va esdevenir un quirzetenc més. Va formar part, sempre amb compromís i implicació, del Casal d’Avis, que en va ser president i de l’Aula d’Extensió Universitària per la Gent Gran. Va ser cofundador de l’ONG l’Ateneu del Món, on va dur endavant una gran tasca. Va rebre la Medalla el Mèrit Social de l’Ajuntament de Sabadell i el Premi Solidaritat que atorga l’Institut de Drets Humans de Catalunya.

Va morir a la Residència Assis el maig del 2019.

Jaume Barberà Canudas

Fotos: CCMA i Ajuntament de Sant Quirze

 

3 pensaments sobre “El lligam de Sant Quirze del Vallès amb Pere Casaldàliga”

 1. Gràcoes Jaume, vaig tenir la sort de compartir amb ell, des de el 2011, com a Residents de la Residència Assís.
  No vaig tenir cap queixa, al contrari, com a bon Company, ell fou qui m’ensenyà el lloc de Sant Oleguer, on va iniciar la seva vida com un altre català que treballava a Catalunya, em passejar per tot Sant Quirze, mostrant-me les principals intitucions de la Vila, molt orgullós, el seu Casal dels Avis, com si fos una Institució seva (ignoro el perqè, quan es va canviar el nom, no se li dedicà a l’Alvar, s’ho mereixia crec jo), a continuació m’ensenyà la Vila de Sabadell, en particular, les O.N.G.’s que hi participava o col.laborava. Els premis i reconeixements aconseguits, tot un mestre. Ahh.., i les fotografies amb diferents personatges, en especial el seu estimat exalcalde de Sabadell i el Bisbe dels Pobres, Monsenyor
  Pere Cadaldàliga, el Pere, segons Ell. En resum, em semblà curt el temps compartint amb Ell. Vaig tenir-lo també, com a creïent, d’escolà en les misses, rosaris i hores Santes. Un sant varó. No
  puc deixar de recordar-lo.
  Joan Manuel Cabrera i Trèmols
  Resident a Assís.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s